Brainspotting

Moeiteloze lichaamstherapie met verbluffende resultaten

Soms zijn er gewoon de juiste woorden niet. Je weet dat er ergens diep binnen in jezelf iets zit dat je zo graag zou willen laten zien, dat je zo graag zou willen vertellen, maar het lukt gewoon niet om er woorden aan te geven. Dan is het fijn om te kunnen landen op een plek waar taal geen obstakel meer vormt. Brainspotting is een niet-verbale werkvorm waarbij we aan de slag gaan met de diepere delen van je brein en waarbij we niet hoeven te praten.

Op een laagdrempelige, moeiteloze non-verbale manier verbluffende en blijvende resultaten boeken in de aanpak van onbewuste emotionele blokkades, waardoor je weer helemaal in je kracht zal komen

brainspottingtherapie te Schoten
DSC_9160-2

Deel je twijfels met me. Open je tedere hart. Laat me toe tot je worstelingen. Ik zal je daar ontmoeten. Daar kunnen we elkaar werkelijk ontmoeten. Je onvolmaaktheden zijn zo volmaakt in dit licht. Ik wil niet dat je volmaakt bent. Ik wil dat je echt bent.

Dankzij Brainspotting

Hoe werkt brainspotting?

Bij Brainspotting (BSP) krijg je een hoofdtelefoon op en gaan we niet of weinig praten, maar op een niet-verbale manier het brein zelf zijn werk laten doen. We werken adhv jouw oogpositie en een pointer waarop jij je blik gaat fixeren. Bij deze methode moet je als het ware zelf niks doen, jouw brein doet het voor jou. BSP is een veel gebruikte en goed beproefde neurobiologische methode om aan de slag te gaan met allerhande emotionele blokkades, ook bij rouw.

Inhoud & verloop van een traject Brainspotting

Een vooraf geboekt traject van 5 sessies kost 250€.
steeds op afspraak op weekdagen tussen 9 en 17u
Een sessie duurt zo lang als nodig is (meestal ± een uur)
Jij bepaalt zelf verloop van het traject.
Afzonderlijke sessies mogelijk @ 60€ per sessie
De sessies vinden plaats in mijn praktijk te Schoten
Er is parkeermogelijkheid op het terrein

Onbeperkte toegang tot de Nice Tribe is (vrijblijvend) inbegrepen.

Nog vragen ? Vind het antwoord op FAQ

Trajectwaarde

€ 250 voor 5 sessies

Wanneer?

uitsluitend op afspraak

inschrijven voor Brainspotting

Boek jouw probeersessie @60€ of schrijf je in voor het traject van vijf sessies. Vertel via het contactformulier even kort wie je bent en wie je verloor. 

Hoi

Mijn naam is Bart, bezieler van Plan b. Met veel zorg en toewijding stop ik elke dag opnieuw al mijn energie en aandacht in dit project. Dit werk is mijn tweede natuur en maakt deel uit van hoe ik in elkaar zit als mens. Op de één of andere manier voel ik altijd meteen heel sterk aan wanneer iemand in verdriet is en waar de gevoelige plek zit. Het is dan mijn missie om dat met grote zorg en mildheid te omringen en heling te brengen op het pijnstuk. Ik schep heel graag alle tijd en ruimte die nodig is om jou je verlies te leren anders omarmen.

Vraag & antwoord brainspotting

Op de website van Brainspotting België wordt omschreven hoe BSP de onderliggende neurofysiologische oorzaken van emotionele en fysieke pijn identificeert, verwerkt en ‘loslaat’. Een brainspot is een oogpositie verbonden met een blokkade in je brein. Zowat het belangrijkste om te weten is dat BSP anders werkt dan de meeste klassieke therapieën waar het gebruikelijk is om de hele tijd over je probleem te spreken, na te denken of te analyseren. BSP is een non-verbale lichaamseigen helingsproces en werkt onmiddellijk in op de diepere hersenstructuren en het lichaam. Elke klacht of emotie heeft altijd een connectie met iets dat in je hersenen plaatsgrijpt. En met de hersenen bedoelen we dan niet datgene wat je bewust en beredeneerd bedenkt of datgene dat zich in de neocortex van je rationele brein afspeelt. Neen, we bedoelen de vaak onbewuste processen die zich in de diepere lagen van je brein voordoen. Elektrochemische reacties waarvan wij ons niet bewust zijn. Maar ze zijn er wel. Dat noemen we de onderliggende somatische (lichamelijke) / neurofyisologische component van je klacht.

De pointer wordt gebruikt om de oogpositie te achterhalen. Door te vertrekken van de ermee verbonden oogpositie (de plek waarnaar je kijkt), kan deze ‘somatische’ component geïdentificeerd worden. In je brein start op dat moment een automatisch en lichaamseigen helingsproces op waardoor in on-evenwicht geraakte systemen bevrijd en geïntegreerd raken. Waar precies dat zich dat in je brein afspeelt weet men nog niet sluitend voor 100%. Tot dusver denkt men dat het gaat om de amygdala, hippocampus of de orbitofrontale cortex van het limbische systeem. Ook is nog niet volledig bekend hoe het precies werkt. Wel dàt het werkt.

Verdriet is immers geen ziekte. Het is heel normaal gedrag van hele normale evenwichtige mensen. Een normale rouw hoeft daarom geen ‘behandeling’ of ‘therapie’. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de woorden ‘verwerken’ en ‘loslaten’ die gebruikt wordt in de definitie van Brainspotting zoals ze omschreven wordt op de website van brainspotting.be. In het geval van rouw lijkt het dan alsof iets ‘opgelost’ moet worden. Alsof iets ‘beëindigd’ moet worden. Bij Plan b spreken we niet over ‘loslaten’ maar over ‘anders omarmen’. Waarom kiezen we bij Plan b dan toch soms voor BSP? Omdat Brainspotting namelijk zeer effectief is voor meerdere vormen van onbewuste emotionele blokkades. De therapie kan zeer goed ingezet worden bij angst-aandoeningen, stress gerelateerde klachten (bv spreken in het openbaar), hechtingsproblematiek, een plots of traumatisch verlies enz.

Juist wel. Precies omdat BSP werkt op een niet-verbale manier, dus zonder met elkaar in gesprek te gaan, en omdat de hersenen op eigen houtje aan de slag gaan, is dit een zeer geschikte methode. Soms kan het namelijk zo zijn dat er blokkades bestaan waarvan jij jezelf niet eens bewust bent, en die in een gesprek niet naar boven komen. Soms kan het zo zijn dat ik dergelijke emotionele blokkades wel bij jou aanvoel, maar niet weet waar ze zitten. Met behulp van BSP gaan we hierop werken.
Neen, niet alles. Heel vaak zal via BSP aan het licht komen waar het pijnpunt zich bevindt. Maar het kan ook zijn dat we er niet achter komen wat er precies speelt in het onbewuste deel van jouw brein, maar dat we door de techniek van BPS toch blokkades kunnen opruimen. Dat doet het brein dan zelf. Het is daardoor zeer te verwachten dat jouw rouwproces daar groot voordeel bij ondervindt.

Neen, het is heel belangrijk dat je beseft dat het niet een soort ‘super methode’ is om je verdriet sneller te gaan ‘verwerken’ of om je dierbare sneller te gaan ‘loslaten’. Bij Plan b laten we onze dierbare nooit los. We gaan hem anders omarmen. Wél is het van belang om te weten dat er via BSP verborgen herinneringen of oude weggestopte trauma’s uit een ver verleden terug naar de oppervlakte kunnen komen. Soms dingen waarvan je het bestaan zelf niet eens vermoedde. Het is niet uitgesloten dat deze van grotere invloed op jouw verdriet zijn dan je zou denken. Misschien zelfs meer dan het verlies waarom je rouwt en waardoor je bij Plan b terecht kwam. Maar net zo goed kan het gebeuren dat deze verborgen kwesties via BSP een soort ‘automatische’ verwerking krijgen zonder dat ze tot jouw bewustzijn komen en zonder dat we er dus weet van hebben. Ook is het goed om weten dat na een BSP-sessie je brein soms nog wekenlang op zichzelf kan doorgaan met het proces. Vaak gewoon terwijl jij slaapt.

Ik heb zelf het voorrecht genoten op de Educatieve academie te Berchem de opleiding tot BSP-therapeut te mogen volgen bij Marie Jose Boon zélf, en bij Benedicte Leys. Marie Jose Boon is in België én Nederland dé autoriteit op het vlak van BSP en studeerde zelf bij David Grand, de grondlegger van BSP. Meer over David Grand en Marie Jose Boon vind je bij de linken onderaan in deze rubriek.
Tijdens je sessie krijg je een hoofdtelefoon op met wat genoemd wordt : Biolateral sounds. Het zijn muziekjes of geluidjes die speciaal uitgezocht werden om BSP te ondersteunen. Soms zijn het stukjes muziek, soms zijn het natuurgeluiden zoals het ruisen van de zee. Deze wordt niet te luid gezet, zodat je mij nog goed kan verstaan. De muziek dient niet om je rustig te maken of om je op je gemak te stellen. Ze dient om dat deel van je hersenen actief en alert te houden terwijl we aan het werk zijn.

Bij de voorloper van de BSP therapie, namelijk EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing) werd er ontdekt dat er manieren waren om de linker en rechterhersenhelft te stimuleren om een bilateraal effect te verkrijgen. Dat deed de therapeut door dicht bij het oor van de patiënt met zijn vingers te knippen. Later werd een geluidsbox met koptelefoon gebruikt om afwisselend geluidstonen te laten horen. Dat werkte goed voor de bilaterale stimulatie van de hersenen maar de tonen waren zeer hinderlijk om naar te luisteren. Uiteindelijk ontwikkelde David Grand, de ontdekker en bezieler van BSP, geluidsopnames van rustgevende helende geluiden die geleidelijk heen en weer bewogen van oor naar oor. Er zit in de benaming van de muziek ook een grapje verwerkt, want het gaat over het bilateraal (twee kanten) pendelen van muziek , maar de eerste opnames die Grant maakte deed hij in de studio van zijn vriend Evan Seinfeld, leadzanger bij de heavy-metal-rap band ‘Bio-hazard’. De benaming Biolateral ipv bilateral is in feite een ode aan zijn vrijgevige vriend die hem had geholpen met de geluidsstudio. Zes maanden na de eerste geluidsopnames bracht Grand zijn eerste cd uit met nog vier nummers erop. En het was ook weer een woordspelletje dat hij deze dan maar noemde : ‘Best of Biolateral’.

 

null
Evan Seinfeld, leadzanger van Bio Hazard

We volgen het ritme van jouw persoonlijke proces, en een sessie duurt net zolang als het nodig is. Het opruimen van innerlijke emotionele blokkades laat zich niet timen met een stopwatch. Normaal duurt een sessie ongeveer een uur maar we kiezen altijd de tijd van afronden op een positief moment wanneer je gevoel goed zit. Daardoor kan het zijn dat een sessie wat langer duurt of wat eerder klaar is. We gaan nooit stoppen middenin het moment waarop jij diep in proces zit. We dragen er graag zorg voor dat je met een fijn en ‘opgeruimd’ gevoel kan afronden.
Iedereen is anders en elk proces is anders. Ook je eigen sessies kunnen elke keer weer anders zijn. Het is daarom moeilijk om op voorhand te bepalen hoe lang jouw totale traject zal vergen en hoeveel sessies er nodig zijn. Dat hangt van meerdere factoren af. Dat kan te maken hebben met de hoeveelheid en de ernst van de onderliggende trauma’s of blokkades die er zijn. Het hangt ook af van de natuurlijke veerkracht en verwerkingscapaciteit van je brein, hoe goed je geactiveerd bent, hoe moe of hoe uitgerust je bent. Hoe gemotiveerd je bent, hoe goed je in staat bent om de rationele controle los te laten. Welk proces je al hebt afgelegd en in welke mate BSP een goede therapievorm voor jou is. Sommige mensen ondervinden al een mega shift na slechts één sessie. Anderen bereiken steeds diepere lagen en willen graag meerdere sessies om andere ermee verband houdende verstrikkingen aan te pakken.
Het is goed om weten dat een sessie soms nog verschillende dagen en zelfs weken kan blijven doorwerken. Het is daarom vaak slim om voldoende tijd tussen de sessies te laten, maar ook dat kan voor iedereen verschillend zijn. Ook hier is iedere cliënt anders en is ieder proces anders. Criterium dat ik hanteer is dat jij pas voor een volgende sessie terugkomt wanneer je zelf voelt dat je er klaar voor bent of dat het nodig is. De ene cliënt laat daar graag een maand overheen gaan, de andere komt graag elke week. Weet dat jouw brein nog doorwerkt op een geactiveerd gebied en dat het soms pas na enige tijd begint te bewegen. Het werkt niet zoals bijvoorbeeld een halfjaarlijkse controle bij de tandarts. De ervaring leert ook dat na herhaalde ervaringen met BSP het brein veel sneller geactiveerd geraakt en de pauzes tussen de verschillende sessies korter kunnen.

Neen. De BSP sessies gebeuren overdag. Voorlopig maakt een avondconsult geen deel uit van het vaste aanbod van Plan b. Contacteer me even om te kijken wat de eventuele mogelijkheden zijn.

Ja. Er gelden wel enkele beperkingen. Ik ben in de eerste plaats rouwcoach en mijn vakgebied is verdriet ondersteuning. BSP kan voor jou heilzaam zijn om andere trauma’s of blokkades te helpen opruimen maar ik ben geen arts of psychiater. Samen kunnen we kijken of BSP bij Plan b wat voor jou kan betekenen, maar cliënten met een ernstige psychiatrisch dossier kunnen beter terecht bij de gespecialiseerde hulpverlening. Wat je van Plan b NIET kan verwachten lees je hier.

Neen. Sinds 1 september 2016 is het aanbieden van psychotherapie beschermd door de wet van Maggie de Block En momenteel zijn psychotherapeuten nog niet officieel erkend daar de uitvoering van de wet nog dient verdergezet te worden. Je krijgt dus van je ziekenfonds geen tussenkomst voor jouw BSP-sessie.

Brainspotting werd bij toeval ontdekt door David Grand Phd in 2003. Hij was EMDR therapeut. Ondertussen zijn er wereldwijd meer dan 11000 gecertificeerde brainspotters actief en er komen er dagelijks bij. Het enthousiasme over de spectaculaire resultaten neemt alsmaar toe, ook buiten de VS en Europa. In 2013 publiceerden David grand en Frank Corrigan in het wetenschappelijke magazine Medical Hypotheses hun bevindingen onder de titel : “Brainspotting: Recruiting the midbrain for accessing and healing sensorimotor memories of traumatic activation”. Omdat de resultaten verbluffend zijn en de neurofysiolgische werkwijze redelijk onorthodox is hebben -zoals dat met alles gaat – redelijk wat fantasierijke sensatiejournalisten daar kortstondig brood in gezien en er heel wat onzin over gepubliceerd. Dat heeft op zijn beurt uiteraard wel tot de nodige scepsis van de medische wetenschap geleid. Dewelke overigens altijd nogal terughoudend is wanneer het nieuwe bevindingen betreft die soms de oude medicinale (lees : farmaceutische) orde komen verstoren. In de praktijk zijn heel veel brainspotters vaak gediplomeerde gezondheidwerkers zoals artsen, therapeuten  en psychologen. Ook de meeste EMDR therapeuten werken tegenwoordig met Brainspotting. Wie zich verdiept in de werking ervan komt er snel achter dat het heel wat anders is dan hocus pocus.

Extra

In dit filmpje van twee minuten legt David Grand zelf uit hoe BSP ongeveer werkt.

Voor een voorbeeld van biolateral sound.

Voor de officiële Belgische Brainspotting website.

Voor de Amerikaanse website van de grondlegger van BSP, David Grand.

Voor meer over Marie Jose Boon.

Voor het volledige artikel in Medical Hypotheses.