Traanraken

Touching wandeltraject dat jouw zielsverlangen raakt.

In de natuur terug op adem komen en een warme veilige plek vinden voor je verdriet, een luisterend oor voor je verhaal. Hier herontdek je terug jouw veerkracht en ervaar je hoe het is om je dagen niet meer volledig te laten bepalen door je verlies. Om niet meer te verstikken in je tranen. Schuld en schaamte krijgen een plek en je ontdekt dat boosheid ook energie is. Je leert de zwaarte van je losschudden en niet langer te dragen wat niet van jou is. Na dit traject kan je weer je leven oppakken, vind je opnieuw vreugde en energie in je dag en zal jouw unieke vibe weer gaan stralen.

Plan B.00_00_38_03.Still006
DSC_9460-2

Luisterend hart

Rouwen kan niemand in jouw plaats doen. Dat doe je helemaal zelf. Maar je hoeft het niet alleen te doen. In dit wandeltraject neem ik je mee op pad, maar het meeste werk doe jij zelf. Jij bent je krachtbron. Ik help dat alleen maar zichtbaar maken. Samen kijken we naar je verhaal. Naar wat jij graag met me wil delen. En wat niet. Niks moet. We volgen jouw tempo. In dit traject krijgt je verhaal volop de ruimte en de tijd die het nodig heeft. Met veel zorgzame aandacht luister ik naar wat gehoord wil worden. Je kwetsbaarheid is in veilige handen. Luisteren doe ik niet alleen met mijn oor, maar vooral met mijn hart.

Wat je van het traject Traanraken mag verwachten

Waar ik heen ga als ik dood ben, dat weet ik niet. Maar telkens je aan me denkt zal ik heel zeker daar zijn waar jij ook bent.

Inhoud & verloop van het traject Traanraken

Startwandeling

Duurt net zo lang als nodig is. Vertel je graag, dan luister ik. Valt het je moeilijk te praten, dan is dat helemaal OK. Dan wil ik er gewoon voor je zijn. Misschien dat jij in een eerste sessie gewoon enkel maar wil wandelen, zonder wat te zeggen. Dat kan. Misschien wil je eerst even afwachten of het klikt. Dat is normaal. We volgen jouw tempo. Niks moet. Tijdens deze wandeling geef ik je ook wat meer uitleg over hoe het f2F proces werkt en krijg je alle nodige tools mee om daar zelf mee aan de slag te gaan. Pas na de wandeling beslis jij of je het hele traject wil volgen. Hou je het liever bij deze ene wandeling zonder de rest van het traject? ook dat is prima. Dan betaal je slechts 70€ voor deze ene wandeling. 

f2F

Volg je het gehele traject dan is de prijs van  e-gids  voor jouw persoonlijke f2F proces  inbegrepen in de prijs van dit Traanraken traject. (kijk hieronder bij vraag&antwoord hoe het f2F-proces werkt.)

Vervolgwandeling

Duurtijd : 1 uur. Jouw traject verloopt helemaal op het ritme en volgens de timing zoals voor jou goed voelt. Je geeft zelf aan wanneer je klaar bent voor de vervolgwandeling. Op deze wandeling, evalueren we hoe jouw f2F proces verloopt, welke blokkades je tegenkomt, wat voor jou helpend is en wat niet. Samen kijken we wat je nodig hebt en waar ondersteuning welkom is. Deze wandeling duurt 1 uur.

Slotwandeling

Slotwandeling met afsluitceremonie : duurtijd 1 uur. In de laatste wandeling is het tijd om jouw persoonlijke f2F proces te evalueren en maken we ruimte voor een kleine ceremonie. We houden dan samen een passend ritueel aan de hand van het resultaat van jouw persoonlijke f2F proces. De neerslag daarvan blijft jouw persoonlijke eigendom en krijg je als aandenken mee. Blijvend zal het  een dankbaar ankerpunt betekenen om later op moeilijke momenten naar terug te grijpen.

Nice Tribe

De besloten Facebookgroep ‘Nice Tribe’ is een warme community van mooie mensen waar lotgenoten elkaar ontmoeten en hun verhaal kunnen delen. Het voelt als een troostend warm bad waar jouw verdriet zijn plekje krijgt. Nice Tribe is een thuishaven van liefdevolle zielen die beter dan wie ook snappen waar jij doorheen gaat. Verlies en verdriet-verhalen worden er zonder oordeel gehoord en gezien. Je kan er terecht met vragen over Rouw. Rouwenden vinden er steun en troost bij elkaar. Vaak verschijnen er tips, video’s, en liedjes of aankondigingen van lezingen. Nice Tribe is een besloten community, exclusief voorbehouden voor cliënten van Plan b. Automatische toegang tot de Nice Tribe is (vrijblijvend) inbegrepen in de prijs van het wandeltraject TRAANRAKEN

Liever geen volledig traject en enkel wandelen?

Dat kan perfect. Soms is het wandelen wel fijn en helend maar heb je het gevoel niet klaar te zijn of geen behoefte te hebben aan zo’n f2F traject of ander gedoe of wil je gewoon niet vooraf al meteen drie wandelingen boeken, maar liever kijken van keer tot keer hoe het loopt. Dat is perfect mogelijk. Afzonderlijke wandelingen zijn mogelijk aan 70€ per wandeling. Voor de eerste kennismakingswandeling nemen we gewoon de tijd die nodig is. Voor de volgende wandelingen voorzien we telkens één uur per wandeling.

Trajectwaarde all-in:

€ 279

(Afzonderlijke wandelingen mogelijk @ 70€)

Wanneer?

uitsluitend op afspraak op weekdagen tussen 9 en 17 u

inschrijving Traanraken

Schrijf je in voor Traanraken of stel je vraag in het contactformulier

Hoi

Mijn naam is Bart, bezieler van Plan b. Met veel zorg en toewijding stop ik elke dag opnieuw al mijn energie en aandacht in dit project. Dit werk is mijn tweede natuur en maakt deel uit van hoe ik in elkaar zit als mens. Op de één of andere manier voel ik altijd meteen heel sterk aan wanneer iemand in verdriet is en waar de gevoelige plek zit. Het is dan mijn missie om dat met grote zorg en mildheid te omringen en heling te brengen op het pijnstuk. Ik schep heel graag alle tijd en ruimte die nodig is om jou je verlies te leren anders omarmen.

F2F e-gids downloaden

’f2F, de e-gids.

Welkom bij de f2F e-gids. Via de knop hieronder ga je naar de ledentoegang . Houd het gekregen paswoord bij de hand, dit dien je eerst in te vullen. Veel leesplezier!

Vraag & antwoord traanraken

Het traject staat open voor al wie rouwt om het verlies van een dierbare. We weten wel dat ook andere vormen van verlies ernstig kunnen zijn zoals verlies van een geliefd huisdier, echtscheiding, relatiebreuk, verlies van werk etc… Hiervoor verwijzen we graag door naar andere gespecialiseerde initiatieven.  Plan b richt zich enkel tot lotgenoten wiens verlies specifiek betrekking heeft op het overlijden van een dierbare persoon. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd, geslacht, religie, oorzaak of tijdstip van overlijden. Ook mensen met oud verdriet van een jaren geleden overlijden zijn welkom.  

Steeds op afspraak op weekdagen ergens tussen 9 en 17u 

Neen. De wandelingen gebeuren overdag. Voorlopig maakt een avondconsult geen deel uit van het vast aanbod. Contacteer me even om te kijken wat de eventuele mogelijkheden zijn.

Verdriet kan je niet timen met een stopwatch. We volgen het ritme van jouw persoonlijke proces, en de eerste wandeling duurt net zo lang als nodig, hou rekening met 2 à 3 uur. Vervolgwandeling en  slotwandeling duren elk een uur.  

Geen enkel rouwproces is hetzelfde. In de meeste gevallen zal je aan drie wandelingen en het doorlopen van jouw persoonlijke f2F proces al een hele stap gezet hebben en waarschijnlijk zonder hulp verder kunnen. Alles hangt af van jouw situatie. Als er bijkomende ondersteuning of verdere wandelingen nodig zijn, dan kunnen we dat zeker bekijken. 

Ook dat kan voor iedereen verschillend zijn.  Criterium dat ik hanteer is dat jij voor een volgende wandeling pas terugkomt wanneer je zelf voelt dat je er klaar voor bent of dat het nodig is. De één  laat daar graag een maand overheen gaan, de ander komt graag na enkele dagen al weer terug.  

Neen. Sinds 1 september 2016 is het aanbieden van psychotherapie beschermd door de wet van Maggie de Block En momenteel zijn psychotherapeuten en wandelcoaches nog niet officieel erkend daar de uitvoering van de wet nog dient verdergezet te worden. Je krijgt dus van je ziekenfonds geen tussenkomst voor jouw wandelcoaching. Verder biedt Plan b ook niet echt therapie maar wel ondersteuning.

Je wil graag de wandelcoaching volgen maar je hebt geen interesse of geen zin in het f2F proces en/of je vindt het wel wat veel om vooruit te betalen voor het volledige traject. Daarom wil je graag eens alleen de wandeling uitproberen. Een afzonderlijke wandeling kan al vanaf 70€. Besluit je nadien alsnog het hele traject te volgen, dan wordt het reeds betaalde bedrag  in mindering gebracht van de trajectprijs.

Ik woon zelf in de Braamstraat en aan de overkant van de straat is het gemeentepark van Schoten. Gebruikelijk gaan daar veel van de Traanraken wandelingen door. Maar er zijn nog vele mooie plekjes in de nabijheid en er kan altijd gekozen worden voor een andere groene omgeving in de nabijheid van Schoten. Criterium is dat de plek voor jou veilig en OK moet voelen en dat je er geen bekenden tegenkomt. We kiezen ook voor de rust en het groen, dus geen drukke plekken, winkelstraten of shoppingcenter etc. 

Dat kan zeker. Als dat niet te Schoten is moeten we samen even afstemmen om te kijken wat de mogelijkheden zijn in functie van bereikbaarheid en reistijd. Hou ook rekening met bezoekersregelingen, openingstijden en eventuele verplaatsingsvergoeding als het niet te Schoten is.

Zolang het logistiek niet hinderlijk is voor de wandeling, en toegelaten op het geplande parcours mag je hond zeker mee op pad. 

Neen. Het traject is een hoogstpersoonlijk proces. Het is jouw proces en je kan niet je moeder of je dochter of een ander derde persoon meenemen op de wandeling. 

Een beetje regen houdt ons niet tegen om te wandelen en hoeft niet hinderlijk te zijn om je verhaal te doen. Het is wel een goed idee om dan je kledij en schoeisel erop te voorzien, eventueel een regenscherm. Als het werkelijk té slecht is hebben we altijd nog de uitwijkmogelijkheid om het gesprek binnen te houden, in mijn praktijk te Schoten. Als het echter enigszins kan gaan we naar buiten, want de natuur geeft echt wel een meerwaarde. 

Aangepaste kleding en schoeisel om te wandelen. De wandelingen zijn niet van die aard dat je echte bergschoenen of stappers nodig hebt. Maar het mag. Gemakkelijk schoeisel waarin je geen pijn van aan de voeten krijgt na twee uurtjes wandelen. Een drinkbusje water, want van verdriet droog je uit. Zakdoekjes. Op de laatste wandeling breng je het debriefingreport van je f2F proces mee. 

Afscheid is geen eindpunt. Het is een proces. De relatie blijft namelijk. Ze wordt wel anders. Rituelen en ceremonies zijn belangrijke tools en momenten in het doorlopen van persoonlijke processen. Dit maakt deel uit van jouw persoonlijke f2F proces en geeft jou de kans om uitdrukking te geven aan een bepaald gevoel of wens. Ieders ritueel is uniek en wat de specifieke inhoud en vorm van jouw ritueel zal zijn is afhankelijk van jouw proces en wie jij bent, hoe jij in elkaar zit en hoe jouw f2F is verlopen. De mogelijkheden zijn onbeperkt, maar de opzet en de omvang zijn in het beperkte tijdsbestek van de derde wandeling eerder bescheiden. Wat vaak gebeurt is dat het ritueel vorm krijgt en gepland wordt tijdens deze wandeling, maar als het iets groters of omvangrijkers betreft, dan later zal plaatsvinden op een ander tijdstip. Heel vaak vormt het kleine ritueeltje tijdens onze f2F de opstap naar de planning van een heuse ceremonie later. In e-gids en video wordt uitgebreid uitgelegd wat allemaal de mogelijkheden zijn. Een ritueel kan zijn : een graf gaan bezoeken, een boom planten, een steen met een tekst erop in de rivier gooien, een juweeltje laten graveren, een tattoo zetten, een schenking doen, iets afbreken of juist herstellen, een oude foto laten vergroten en inkaderen… Zowat alles is mogelijk. Voor mensen die het heel groots zien voorzie ik in doorverwijzing naar vakspecialisten die zich in ceremonies en rituelen bekwaamd hebben. Standaard bij Plan b, en inbegrepen in dit traject, is dat we voor ons ritueel jouw persoonlijk f2F verslag gaan gebruiken die jij hardop gaat voorlezen op onze laatste wandeling. Door het uitvoeren van het ritueel ontstaat er een soort ‘rite de passage’, je komt er anders uit dan je erin gegaan bent. 

Het leven verloopt als een film. Soms echter, kan door een bepaald trauma, een groot verlies of een andere emotionele blokkade, een stuk van dat leven, of een fragment in deze film verstarren tot een stilstaand beeld. Wat we gaan doen is deze blokkade aanpakken en opheffen. We zetten jouw leven terug op de rit en we brengen het tot stilstand gekomen beeld opnieuw in beweging. We maken van de foto weer een film. f2F, foto to Film. Omdat de eerste f voor foto staat en de tweede voor Film, schrijven we bewust de eerste f met een kleine letter en de tweede met een hoofdletter. f2F is ook de parafrasering van ‘face to face’. Je komt namelijk oog in oog te staan met zowel je dierbaren als met jezelf. Debriefing is een veelvuldig beproefde methode die efficiënt is gebleken om onder andere te gebruiken na een recent verlies, of een ‘al-wat-langer-geleden-maar-nog-steeds-moeilijk-mee-te-leven’ verlies. Geblokkeerde energie wordt vrijgemaakt en je zal minder snel vermoeid raken. Er wordt gewerkt op onderdrukte en soms onbewuste gevoelens van boosheid of verdriet die dan niet langer je fysiologische natuurlijke afweersysteem blijven verstoren. Wat Debriefing met je doet is dat het helpt voorkomen dat oude, blokkerende situaties je leven na het verlies alsmaar blijven besmetten. Debriefing verhoogt zo je weerbaarheid, je vermogen om stress te hanteren en dus je gezondheid in het algemeen. Men noemt het proces van Debriefing wel eens de ‘Onvoltooid Verleden Tijd’ die gemaakt wordt tot ‘Voltooid verleden tijd’. Plan b spreekt zelf graag van de NOOIT VOLTOOID VERLEDEN TIJD die gemaakt wordt tot MOOI ONVOLTOOID VERLEDEN TIJD. Met de  f2F e-gids ga je zelf aan de slag om aan de hand van tien thema’s jouw eigen persoonlijke proces te doorlopen. In een uitgebreide Epiloog wordt voor de geïnteresseerden ook uitgelegd hoe de klassieke debriefing ontstond, wat de verschillen zijn met f2F en  in de Bijlage lichten we een aantal rouwmodellen toe. Het f2F-proces is echter perfect ook aan te gaan voor wie geen boodschap heeft aan de historische en wetenschappelijke achtergrond en de theorie graag overslaat. De e-gids telt 118 pagina’s met meer dan honderd mooie kleurenfoto’s en is als pdf perfect geschikt voor e-reader. Er is ook een printvriendelijke versie beschikbaar met platte tekst zonder afbeeldingen om papier-en inktbesparend te kunnen afdrukken.

Neen. Het f2F proces en de daarbij horende  e-gids maken integraal deel uit van het traject Traanraken en vertegenwoordigen een significant deel van de waarde in dat traject. Er werd veel zorg en aandacht geïnvesteerd in het ontwikkelen van het f2F proces en de prijs die er dan voor gevraagd zou moeten worden zou bijna dezelfde zijn als die voor het traject zelf. Wel is er in de online reeks ‘ROUWATELIER’, zowel als in het mannentraject ‘ROUWE BOLSTERS’ ook mogelijkheid om met f2F kennis te maken. 

Neen. De e-gids vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de waarde in de prijszetting van zowel het wandelcoaching traject TRAANRAKEN als de online webinars ROUWATELIER en het mannentraject ROUWE BOLSTERS. Heb je één van die trajecten gevolgd, dan heb je reeds betaald voor f2F en kan je een aanzienlijke korting krijgen op het andere traject. Je behoudt wel de mogelijkheid om in TRAANRAKEN je persoonlijke f2F proces nogmaals en diepgaander te doorlopen, maar je moet niet opnieuw betalen voor de e-gids, enkel voor de wandelingen. 

De e-gids staat integraal op de website onder de knop ‘leden’. Bij inschrijving van jouw traject krijg je een persoonlijke en unieke inlogcode waarmee je de e-gids online kan lezen. Je kan ook de printvriendelijke versie downloaden.

Zelfs als je niet zo’n prater bent of bang bent dat het te moeilijk is om je verhaal al meteen te delen op een eerste wandeling ben je welkom. Dan hoef je niet te praten, dan wandelen we in stilte en wil ik er gewoon voor je zijn. Misschien moet ik eerst jouw vertrouwen winnen. En komt er toch wat, dan is het welkom. Niks moet.   

Het delen van je verdriet is best een kwetsbaar iets en kan lang blijven natrillen. Het is geen goed idee om bijvoorbeeld een wandeling in te plannen in de voormiddag wanneer je in de namiddag een meeting hebt waarin je belangrijke beslissingen moet nemen of vlak voor de verkoop van je huis of zoiets. Jouw rouwproces kan er behoorlijk in hakken en het is best om wat tijd te voorzien om nadien rustig te landen. Je kan ook erg moe worden van het verdriet dus het is niet slim om vlak daarna activiteiten te plannen die heel veel energie vergen. Dat kan ook letterlijk lichamelijke vermoeidheid zijn, niet enkel mentaal. Verder is het niet ongewoon dat je korte tijd na de sessie nog emotioneel kan worden. 

Neen. Traanraken is uitsluitend bedoeld voor volwassen en jongvolwassen clienten. Er is niet echt een minimum leeftijd bepaald maar het criterium is dat de cliënt op een volwassen en zelfstandige manier matuur kan communiceren en volledig op eigen verantwoordelijkheid aan zijn eigen f2F proces kan werken. Er mag ook geen druk of invloed van enige opvoeder of voogd achter zitten. Wij gaan er van uit dat de deelnemer in de eerste plaats komt voor zijn rouwproces en niet omwille van andere eventuele educatieve aspecten die met de groei naar volwassenheid te maken hebben. Als je twijfelt, neem dan even contact met me op. 

De besloten Facebookgroep ‘Nice Tribe’ is een warme community van mooie mensen waar lotgenoten elkaar ontmoeten en hun verhaal kunnen delen. Het voelt als een troostend warm bad waar jouw verdriet zijn plekje krijgt. Nice Tribe is een thuishaven van liefdevolle zielen die beter dan wie ook snappen waar jij doorheen gaat. Verlies en verdriet-verhalen worden er zonder oordeel gehoord en gezien. Je kan er terecht met vragen over Rouw. Rouwenden vinden er steun en troost bij elkaar. Vaak verschijnen er tips, video’s, en liedjes of aankondigingen van lezingen. Nice Tribe is een besloten community, exclusief voorbehouden voor cliënten van Plan b. Automatische toegang tot  Nice Tribe is vrijblijvend en inbegrepen in de prijs van het wandeltraject TRAANRAKEN.   

Ja. Deelname is onbeperkt. Omdat rouw ook nooit stopt. Het wordt anders. Voor de video en het e-book moet je niet opnieuw betalen als je die al hebt. 

Zeker. De praatgroepen zijn een laagdrempelige instapmogelijkheid waarin jij jouw verdriet kan of kon delen en waarin je ziet of zag dat je  niet alleen staat met jouw verdriet. In het traject TRAANRAKEN gaat echter alle aandacht volledig naar jouw persoonlijk proces en kan je meer diepgaande individuele ondersteuning verwachten waar je die het meest nodig hebt. 

Zeer zeker. Terwijl TRAANRAKEN vooral jouw intensieve persoonlijke proces is zijn de praatgroepen van Innige Deelnemers de ideale gelegenheid om lotgenoten te leren kennen. Je krijgt er inzicht in de diversiteit van rouwbeleving. Bij ROUWATELIER kom je meer te weten over de theoretische achtergronden van hedendaagse inzichten omtrent Rouw, leer je rouwmodellen kennen, ontdek je vanalles over ceremonie en rituelen etc. 

Neen, je bent je beurt niet kwijt, en ja, je kan nog verzetten. We werken bij Plan b met ‘Jokers’. Iedere deelnemer of cliënt beschikt over zo’n “joker” en kan die éénmalig inzetten bij een annulering  van een sessie of een wandeling. Ben je ziek of plotseling verhinderd vanwege een andere geldige reden, dan kan je éénmalig deze joker inzetten. Om te vermijden dat steeds dezelfde mensen altijd op het laatste moment afzeggen of niets van zich laten horen en daardoor de continuïteit van de werking bemoeilijken, is er beslist om het aantal inzetbare Jokers te beperken tot één. Bij een tweede laattijdige annulering zonder geldige reden wordt de sessie aangerekend. 

Bij Plan b hebben we ons bekwaamd in verdrietondersteuning. Vanzelfsprekend is er enige vakbekwaamheid en technische know-how aanwezig voor het omgaan met bijzondere situaties. Maar laat ons helder wezen. Ik ben ook weer geen psychiater of psychiatrisch verpleger en beschik niet over de benodigde deskundigheid voor de behandeling van elk specifiek psychiatrisch profiel. Het is hierbij van belang dat zowel jouw als mijn veiligheid gegarandeerd kan blijven. Het kan daarom in uitzonderlijke situaties voorkomen dat sommige cliënten niet voor het traject in aanmerking komen. Als er twijfel is voor jouw specifieke situatie kan je hier contact met me opnemen. Samen met jouw behandelend arts/psycholoog/therapeut, kunnen we dan kijken wat jouw mogelijkheden zijn binnen Plan b

In de wandelcoaching van TRAANRAKEN leggen we de klemtoon op jouw individuele proces. Af en toe, en alleen maar indien jij dat zelf wil, kan daar korte duiding bij komen kijken en misschien kunnen we ook de theoretische achtergrond schetsen van de rouwmodellen of andere hedendaagse wetenschappelijke inzichten omtrent rouw. Mijn ervaring echter is dat wanneer je in verdriet bent, je meestal niet zit te wachten op een theoretische uitleg. Je wil gewoon dat er iemand naar je luistert. Omdat het vooral jouw individuele proces is gaan we in de eerste plaats focussen op jou. Theoretische modellen en allerlei achtergronden omtrent rouw komen meer aan bod in de praatgroepen en vooral in het online webinar Rouwatelier. Wil je graag meer over rouw vernemen? Lees dan hier alles over de online webinars Rouwatelier van Plan b