Soms zou je graag een keer willen dat er mensen waren aan wie je niks hoefde uit te leggen. Mensen die jou niet komen vertellen wat je moet doen of denken of voelen. Of wat je niet moet doen of denken of voelen. Zielsverwanten die het snappen zonder dat je er een tekening bij moet maken. Die jou zien staan met je verdriet en die precies weten wat er in je omgaat. En die er gewoon voor je zijn. Waartegen je kan praten als je dat wil. En waartegen je niet hoeft te praten, als je dat niet wil. Die jou dan gewoon met rust laten.
Niemand die beter begrijpt waar jij doorheen gaat als de zielsverwanten die precies hetzelfde meemaakten.
Rouwen is een lastige klus. Dat kan niemand in jouw plaats en moet je zelf doen. Maar niet alleen.
Verdriet delen is fragiel. Je kwetsbaarheid tonen geeft onzekerheid en is een emotioneel risico. Rouw is de geboorteplaats van liefde en verbinding. Dat is geen zwakte maar juist de kracht van kwetsbaarheid.
In de praatgroepen van Plan b ligt de drempel heel laag en ontmoet je lotgenoten die hetzelfde meemaakten als jij. Beter dan welke psycholoog ter wereld voelen zij aan waar jij doorheen gaat. Wil jij je verhaal kwijt? Zij luisteren met liefde en aandacht. En zij delen ook graag hun eigen verhaal. Zo kan jij ervaren dat jij niet alleen staat met je verdriet. Dat er deelgenoten zijn waarop je kan steunen. De praatgroepen Innige Deelnemers zijn een veilige plek waar jij je hart kan luchten, waar je gehoord wordt en waar je energie kan tanken en troost kan vinden om overeind te blijven.
Niet alleen zijn de anderen er voor jou. Jij bent er ook voor de anderen. Het is heel belangrijk dat jij erbij bent. Ook al voelt het voor jezelf alsof je nu een wrak bent en niks te bieden hebt. In de praatgroepen luisteren we naar elkaars verhaal en wordt er ook een beetje helder gemaakt hoe rouwen in zn werk gaat en krijg je tips om daarmee om te gaan. Er bestaat geen vast recept of vooraf bepaald plan hoe zo’n rouwgroep eruit ziet. We kijken wat er zich aandient in de groep en we vertrekken vanaf daar. We werken op de natuurlijke flow van wat jij op dit moment het meest nodig hebt.
Een groepstraject met minimaal vijf en maximaal tien personen
Onbeperkte toegang tot de Nice Tribe is (vrijblijvend) inbegrepen
De besloten Facebookgroep ‘Nice Tribe’ is een warme community van mooie mensen waar lotgenoten elkaar ontmoeten en hun verhaal kunnen delen. Het voelt als een troostend warm bad waar jouw verdriet zijn plekje krijgt. Nice Tribe is een thuishaven van liefdevolle zielen die beter dan wie ook snappen waar jij doorheen gaat. Verlies en verdriet-verhalen worden er zonder oordeel gehoord en gezien. Je kan er terecht met vragen over Rouw. Rouwenden vinden er steun en troost bij elkaar. Vaak verschijnen er tips, video’s, en liedjes of aankondigingen van lezingen. Nice Tribe is een besloten community, exclusief voorbehouden voor cliënten van PLAN B. Automatische toegang tot de Nice Tribe is inbegrepen in de prijs van de praatgroepen (voor wie dat wil)
Nog vragen ? Vind het antwoord op FAQ
Boek jouw zitje bij Innige Deelnemers via contactformulier of stel je vraag over de praatgroep. Vertel ook wat over jezelf en wie je verloor zodat we de groepen op elkaar kunnen afstemmen.
Mijn naam is Bart, bezieler van Plan b. Met veel zorg en toewijding stop ik elke dag opnieuw al mijn energie en aandacht in dit project. Dit werk is mijn tweede natuur en maakt deel uit van hoe ik in elkaar zit als mens. Op de één of andere manier voel ik altijd meteen heel sterk aan wanneer iemand in verdriet is en waar de gevoelige plek zit. Het is dan mijn missie om dat met grote zorg en mildheid te omringen en heling te brengen op het pijnstuk. Ik schep heel graag alle tijd en ruimte die nodig is om jou je verlies te leren anders omarmen.
De praatgroepen staan open voor al wie rouwt om het verlies van een dierbare. We weten wel dat ook andere vormen van verlies ernstig kunnen zijn zoals verlies van een geliefd huisdier, echtscheiding, relatiebreuk, verlies van werk etc… Hiervoor verwijzen we graag door naar andere gespecialiseerde initiatieven. De praatgroepen van Plan b richten zich enkel tot lotgenoten wiens verlies specifiek betrekking heeft op het overlijden van een dierbare persoon. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd, geslacht, religie, oorzaak of tijdstip van overlijden. Ook mensen met oud verdriet van een jaren geleden overlijden zijn welkom.
Zelfs als je niet zo’n prater bent of bang bent om in groep te spreken ben je welkom. Je kan de eerste keer ook gewoon eens komen kijken en aanvoelen hoe het is. In de mate van het mogelijke proberen we de samenstelling van de groepen wat op elkaar af te stemmen.
Als het overlijden van jouw dierbare nog maar pas gebeurd is en jouw verdriet nog erg pril is, dan zou het kunnen dat de verhalen in de lotgenotengroep je wat te zwaar vallen. Dat het te heftig is om bovenop je eigen verdriet ook nog dat van de anderen te aanhoren. Dat moet je zelf een beetje aanvoelen. Sommigen hebben juist heel veel baat bij de steun van lotgenoten, ook of vooral zelfs in het prille begin. Anderen wachten liever ietsje langer.
De praatgroep is niet toegankelijk voor wie zelf niet in rouw is maar graag wat meer over rouw verneemt. Daarvoor verwijzen we graag door naar andere delen uit het aanbod van Plan b. Klik hier voor het overige aanbod van Plan b. Ook andere ‘nieuwsgierigen’ of ‘geïnteresseerden’, hulpverleners of mensen uit de partnerorganisaties waarmee de praatgroepen worden opgezet, maar die zelf niet in rouw zijn, horen niet thuis in de Lotgenoten praatgroep. Verder is de praatgroep geen goed idee wanneer je ‘verplicht’ gestuurd werd door iemand anders. Enkel als je zelf met volle overtuiging deelneemt, of toch minstens met een ‘open mind’ en niet omdat iemand het gezegd heeft, zal je baat vinden bij de praatgroep. Wie geen honderd procent commitment neemt om zijn rouwproces ernstig op te pakken zal weinig winst boeken bij Innige deelnemers.
Neen. Innige deelnemers is uitsluitend bedoeld voor volwassen en jongvolwassen participanten. Er is niet echt een minimum leeftijd bepaald maar het criterium is dat de deelnemer op een volwassen en zelfstandige manier matuur kan communiceren en volledig op eigen verantwoordelijkheid. Er mag ook geen druk of invloed van enige ouder, opvoeder of voogd achter zitten. Wij gaan er van uit dat de deelnemer in de eerste plaats komt voor zijn rouwproces en niet voor andere eventuele educatieve aspecten die met de groei naar volwassenheid te maken hebben. Voor jonge deelnemers kan geval per geval bekeken worden of er ergens een groep is waarin ze kunnen passen maar slechts met inachtname van hierboven genoemde criteria. Kinderen die op zoek zijn naar lotgenotencontact verwijzen we graag door naar andere organisaties zoals Missing You.
Een praatgroep duurt ongeveer tweënhalf uur. Om iedereen aan bod te laten komen en ook ruimte te hebben voor een klein beetje reflexie of duiding, kan de groep niet veel groter zijn. Een te grote groep kan ook bedreigend zijn voor sommige sprekers. Als de groep te groot wordt dan splitsen we naar twee kleinere. Dit doen we ook om het intieme vertrouwelijke karakter van de praatgroep te bewaren.
Deelnemers aan de praatgroep dienen zich vooraf akkoord te verklaren om de privacy en integriteit van alle lotgenoten te respecteren. Wat gedeeld wordt in de kring blijft in de kring. Rouwenden die bepaalde vertrouwelijke info liever niet delen, hoeven die ook niet te delen. Vaak ontstaan er echter zeer hechte banden van wederzijdse steun en solidariteit onder de deelnemers.
Het is aan eenieders persoonlijke voorkeur om eventueel al dan niet deel te nemen aan onderlinge uitwisselingsgroepen zoals Whats App, Facebook en dergelijke. Het is echter ten stelligste verboden om verklaringen of info mbt andere deelnemers buiten de praatgroep te brengen.
Rouwenden die liever niet live met andere aanwezigen bij elkaar komen maar liever in hun pen kruipen of ‘chatten’ met deelgenoten, die nodigen we graag gratis en vrijblijvend uit voor de online lotgenoten community in de besloten Facebookgroep ‘Nice Tribe’. In die groep kan je veilig delen wat je zelf kwijt wil omtrent jouw rouw. Maar ook hier geldt dat niets van wat binnen de Nice Tribe Fb groep gedeeld wordt buiten de groep mag verschijnen. Let wel, de Nice Tribe besloten Facebookgroep is veel ruimer dan enkel de praatgroep van ‘Innige deelnemers’. Alle mensen van Nice Tribe kunnen jouw berichten lezen, ook wie niet in je praatgroep zit.
Klik hier voor meer info over de Nice Tribe besloten facebookgroep van Plan b.
Neen. Sinds 1 september 2016 is het aanbieden van psychotherapie beschermd door de wet van Maggie de Block en momenteel zijn psychotherapeuten nog niet officieel erkend daar de uitvoering van de wet nog dient verdergezet te worden. Je krijgt dus van je ziekenfonds geen tussenkomst voor jouw Innige Deelnemers-sessie. Bovendien is de praatgroep in de eerste plaats een lotgenotencontact en dus geen echte therapie.
Ja. Deelname aan de praatgroepen is onbeperkt. Omdat rouw ook nooit stopt. Het wordt anders. Omdat jij zelf ervaringsdeskundige bent zal de groep ook hoe langer hoe meer steun ondervinden van jouw deelname.
Zeker. De steun die je krijgt en de erkenning van je verdriet zoals je die ervaart bij de Lotgenoten praatgroep is met niks te vergelijken. Ook als je gewoon wél goed in je vel zit en op dit moment weinig meer met je ‘rouw’ bezig bent, zal je voelen hoe heilzaam het is om toch af en toe met zielsverwanten verbonden te zijn. Bovendien zal het jou ook een fijn gevoel geven deel te kunnen uitmaken van zo’n groep en te ondervinden dat je ook voor de anderen van grote waarde bent.
De praatgroepen van Innige Deelnemers zijn bij uitstek een laagdrempelige instapmogelijkheid voor andere trajecten van Plan b. In de praatgroepen leer je kennis maken met de hedendaagse rouwmodellen en leer je lotgenoten kennen. Het is de ideale springplank naar andere trajecten, maar het kan ook geheel op zichzelf en zonder enige beperking of verdere verplichting gevolgd worden.
Iedereen die in rouw is heten we welkom in de praatgroepen van Innige Deelnemers. Omwille van veiligheidsredenen en integriteit van de deelnemers is uiteraard zich vooraf inschrijven wel een vereiste. Je kan niet zomaar onaangekondigd iemand meebrengen.
Ja. We werken bij Plan B met ‘Jokers’. Iedere deelnemer of cliënt beschikt over zo’n “joker” en kan die éénmalig inzetten bij een annulering van een sessie of een praatgroep. Ben je ziek of plotseling verhinderd vanwege een andere geldige reden, dan kan je éénmalig je joker inzetten. Om te vermijden dat steeds dezelfde mensen altijd op het laatste moment afzeggen of niets van zich laten horen en daardoor de continuïteit van de werking bemoeilijken, is er beslist om het aantal inzetbare Jokers te beperken tot één. Bij een tweede laattijdige annulering zonder geldige reden wordt de sessie aangerekend.
Bij Plan B hebben we ons bekwaamd in verdrietondersteuning. Vanzelfsprekend is er enige vakbekwaamheid en technische know-how aanwezig voor het omgaan met bijzondere situaties. Maar laat ons helder wezen. Ik ben ook weer geen psychiater of psychiatrisch verpleger en beschik niet over de benodigde deskundigheid voor de behandeling van elk specifieke psychiatrische profiel. Het is van groot belang dat de veiligheid van de groep ten allen tijde gegarandeerd kan blijven. Het kan daarom in uitzonderlijke situaties voorkomen dat sommige cliënten niet voor de praatgroepen in aanmerking komen. Als er twijfel is voor jouw specifieke situatie kan je hier contact met me opnemen. Samen met jouw behandelend arts/psycholoog/therapeut, kunnen we dan kijken wat de mogelijkheden zijn binnen Plan B.
In de praatgroepen van Innige Deelnemers leggen we de klemtoon op de groepsbeleving van het lotgenotencontact en éénieders unieke persoonlijke verhaal. Heel vaak zal daar korte duiding bij komen kijken en regelmatig zullen we de theoretische achtergrond schetsen van de rouwmodellen of andere hedendaagse wetenschappelijke inzichten omtrent rouw. Omwille van de tijdslimiet van tweeënhalf uur kunnen we echter niet dezelfde hoeveelheid inhoud aanrijken als bij een specifieke theoretische opleiding waarin alles systematisch aan bod komt. Wil je graag meer over rouw vernemen? Lees dan hier (link) alles over de online webinars Rouwatelier van Plan b
In het landschap van rouw & verliesverwerking bestaat heel wat gratis aanbod met tal van praatgroepen.
Is ‘Innige Deelnemers’ niet wat jij zoekt ? Klik dan hier voor een link naar andere zelfhulpgroepen
Missing You en Saying Goodbye zijn grote organisaties met een hart voor rouw en gesteund op talrijke vrijwilligers, sponsors en partners. Het zijn verenigingen met statuten en een dagelijks bestuur en met diverse activiteiten waaronder rouwkampen en een vormingsaanbod, al dan niet gratis. Het zijn vzw’s die o.a. draaien op giften en subsidies en op de inzet van talrijke vrijwilligers. Plan b daarentegen is de éénmanszaak van een private onderneming. Behalve mijn hobby en levenswerk is het ook mijn inkomen.
Neen. Helemaal niks. Plan B is totaal onafhankelijk van Missing You en heeft er geen commerciële of andersoortige banden mee. Behalve dat ik er een poosje praatgroepbegeleider was voor de Jongvolwassenen te Antwerpen waaraan ik nog vaak met dankbaarheid terug denk. In september 2020 nam ik officieel afscheid als vrijwillig praatgroepbegeleider maar ik draag Missing You nog altijd een warm hart toe. Klik hier als je meer over Missing You wil vernemen.
Lotgenotencontact is enorm waardevol om te voelen dat je niet alleen staat met je verdriet en om de steun van de anderen te ervaren. Echter waar de missie of opdracht van de meeste andere zelfhulpgroepen of praatgroepen zich beperkt tot het faciliteren van het lotgenotencontact, en de begeleiders zich niet gaan toeleggen op individuele hulpverlening of ondersteuning en geen ‘therapie’ als zodanig aanbieden kan Plan b dat juist wel. Het is precies bij Plan b de intentie om jouw specifiek eigen verhaal alle aandacht te geven. Daarom gaan we vaak inhoudelijk en persoonlijk meer in de diepte werken. Juist omdat Plan b niet- zoals een vzw dat wel is omwille van subsidies- aan allerhande opgelegde regels of bepalingen gebonden is kunnen we daar waar het nodig is juist dat tikkeltje meer diepgang bereiken en nét die snaar raken die nodig is om jouw proces in beweging te zetten. En dan is Plan b daar met gespecialiseerde verdrietondersteuning en een volledig uitgewerkt aanbod op jouw maat. Een ander verschil is dat de meeste zelfhulpgroepen zich tot een bepaalde leeftijdscategorie beperken, bijvoorbeeld enkel kinderen of jongvolwassenen. Plan B richt zich uitsluitend tot volwassenen, maar zonder leeftijdsgrens. Klik hier om het volledige aanbod te zien.
Geef een belletje, stuur een mailtje of gebruik het contactformulier
Bart Verschueren
0745.979.587
BE44 0018 8445 2645
© 2023 Planb | Alle rechten voorbehouden | Privacy verklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden